Concurs organizat cu sprijinul:
Tipografia Silkat
NH Hotels
Annabella
Sponser Romania
Cabana Diana
Sloop
iun 4, 2013

Alexandru Vlahuta, Romania Pitoreasca

Drumul larg si neted serpuieste pe malul drept al Oltului. Lungi s-astern peste lunca umbrele plopilor insirati pe marginea soselii; sclipesc in soare ca niste banuti de argint frunzele salciilor aplecate pe apa, si e liniste, n-auzi decat suietul Oltului, in aer e un miros de fan si de padure, peste dealurile verzi ce se insira inaintea noastra se ridica urias muntele Cozia, cu crestetul plesuv in soare.

1a

Dupa un ceas si jumatate de drum sosim in Calimanesti, sat cuprins si frumos asezat pe malul drept al Oltului. In marginea de sus sunt baile si marele hotel, in care vara e atata lume, si zarva, si miscare, ca te crezi in mijlocul unui oras.

1b Hotel Central

Ceva mai incolo, la zece minute cu piciorul, sunt binefacatoarele izvoare – vestitele ape minerale de la Caciulata. In fata hotelului e un ostrov cu faneata si drumuri printre copaci, in mijlocul ostrovului e o bisericuta veche, zidita de Ion Neagoe-voievod pe la inceputul veacului al saisprezecelea.

2 schitul-ostrov-calimanesti

Sus, pe malul celalat, e satul Jiblea; pe acolo trece noua cale ferata, care desfunda muntii si rasbate prin strunga de la Turnu Rosu in Transilvania. Intre Jiblea si Calimanesti e un pod umblator. De-aici valea incepe sa se mai stramteze, codrii se lasa din inaltimi pana-n matca Oltului, soseaua pe unele locuri e scobita-n stanci. Putin mai sus de izvoarele Caciulatei rasar din Olt sfintele ziduri ale manastirii Cozia.

3 manastirea-cozia-calimanesti-caciulata-valcea

Cladita de Mircea-voievod aici, in spintecatura Carpatilor, aceasta manastire istorica a fost nu numai loc de retragere si de rugaciune pentru cei cuviosi, ci si o cetate de paza si de ocrotire in zile de primejdie. Vechile incaperi s-au schimbat, s-au refacut, un turn intreg din aripa stanga s-a desprins si s-a prabusit in apa, numai zidul deafara, in care bat valurile Oltului de mai bine de cinci sute de ani, si biserica din mijlocul curtii au infruntat puterea stricatoare a vremii. Inlauntrul acestei biserici, cu frumoasa-i catapeteazma ce pare o horbota de marmura, cu peretii afumati, cu jilturi de piatra lustruite de vechime, la putina lumina ce strabate prin ferestrele-i inguste, nespus de triste ti-apar chipurile sfintilor, ciopartite de sulitele paganesti, din ochii lor zgariati pare ca vezi lacrimi curgand. Aici, subt o lespede cu slove sterse, odihnesc oasele marelui voievod Mircea, si tot aici e ingropata familia lui Mihai Viteazu: maica Teofana, doamna Florica si Nicolae-voda. Un calugar batran ne spune ca de langa stanga altarului se face-o hruba-n jos care merge pe subt albia Oltului si raspunde dincolo pe celalat mal: pe-aici a scapat Mircea-ntr-o dimineata, cand au navalit turcii pe neasteptate, de-au spart zidurile manastirii, au jefuit-o si i-au dat foc, iar stanca pe care-a stat si-a ospatat batranul voievod in ziua aceea, o stanca singuratica sub care urla valtorile Oltului, se cheama si azi “Masa lui Mircea”. In dreptul manastirii, pe malul stang, e locul numit Bivolari, unde s-au descoperit ruini de bai romane, un izvor cald si urmele unui drum vechi, ce se pierde printre stanci.

4

Sus, pe braul muntelui, ascuns in codru, e un metoh al Coziei, schitul Turnu; in apropiere, pe-o stanca inalta se vad paraginile unei zidiri indraznete – vreo straja romana pe Olt – calugarii ii zic “Turnul lui Traian”.

5 Manastirea_Turnu 2

6 Turnul lui Train

Reprodus dupa Al. Vlahuta, Romania pitoreasca, Bucuresti, 1965, p 71-72

boierul-petriman-document-1425

Boierul Petriman își dăruiește toată averea Mânăstirii Cozia.

Document din 1425

„† În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Eu, Petriman, mă pregătesc cu sufletul în timpul vieții mele și dau mânăstirii de la Cozia toată averea pe care o am și două vii și alta ce se va găsi, puțin, mult, toate să fie ale mânăstirii, și moara să fie toată.

Și acesteia martori: jupan Albul și jupan Ivanco și jupan Stanciul și Cârstian Petru și Hanoș purgar și Boțea, Conț Mihal și Iano și Radul Porca și Andriaș și Constandin și Ștefan a lui Han David și Balin și Mateș al lui Coțani și Antonie Lungul și popa Stoia și Voico de la Ocna și Stan.

S-a scris aceasta în anul 6933 (1425) luna iulie 17 zile, la sfânta Marina.

Încă și după moartea mea, dacă cineva va strica această scrisoare, pe unul ca acela Dumnezeu să-l nimicească și să-l ucidă și aci și în veacul viitor și să fie blestemat de Tatăl, Fiul și Sfântul Duh și de 318 Sfinți Părinți care au fost la Niceea și să fie cu Iuda și cu Arie și să-i fie potrivnică Sfânta Troiță.
Și iarăși martori: jupan Golea și jupan Mircea.
(pe verso) În zilele lui Dan voievod.”

Sursa:  http://tiparituriromanesti.wordpress.com/

Sursa imaginii: Henri Stahl, Damian Bogdan, Manual de paleografie slavo-română, București, 1936
Sursa traducerii: Documenta Romaniae Historica. B. Țara Românească. Volumul I (1247-1500), București, 1966

404

Organizator:

Competitie inclusa in:

Parteneri:

Ro Club Maraton
Succes Grup
primaria calimanesti
ASTO
Asociatia Succes in educatie si Sport
free bike team

Parteneri media:

Alerg
Adrenallina
Succes Press & PR